Onderne­mers zijn nooit ziek

Wat als je wel ziek wordt...

 “Ik wil zelf bepalen welk werk ik doe. En wanneer. Ik wil ‘nee’ kunnen zeggen en af en toe spontaan een dag met de kinderen op stap gaan.” Masja (36) heeft genoeg zelfvertrouwen. En vertrouwen in een toekomst als ondernemer. Haar ontslagbrief ligt al klaar.

Hoe anders is dat voor haar partner. Die krijgt het Spaans benauwd wanneer ze Masja over haar plannen hoort. Weg alle zekerheid van een goed pensioen. En hoe zit het wanneer ze ziek wordt?

Altijd als eerste op de hoogte?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alle blogs in je mailbox nog voor ze op deze website verschijnen.

Hoe verzeker je je als ondernemer bij ziekte

Ook als ondernemer kun je ziek worden

Nieuwe plannen en ideeën geven energie, hartstikke leuk. Je laat het oude achter je en start iets nieuws. Maar wat doe je als je partner hier anders in staat? Maak je alleen keuzes voor jezelf? Of neem je ook de verantwoordelijkheid voor je partner en je gezin? Welke risico’s zijn er in jouw specifieke situatie?

Ondernemer zijn betekent je eigen werk indelen en bepalen welke opdrachten je aanneemt. Je kunt er ‘ja’ tegen zeggen en ook ‘nee’. Je bepaalt je eigen werktijden en hoeveel vakantie je neemt. En of je het nu leuk vindt of niet: nadenken over de situaties waarin het minder gaat, dat hoort ook bij ondernemerschap.

Bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt en niet meer kunt werken. Ziek zijn is niet alleen heel vervelend voor jezelf, het betekent in de meeste gevallen ook dat er minder geld binnenkomt. Geldzorgen brengen extra spanningen met zich mee en er zijn geen regelingen van de overheid waarvan je gebruik kunt maken. Wanneer je als ondernemer iets wilt regelen voor als je ziek wordt, moet je zelf in actie komen.

Hoe verzeker je je van inkomen bij ziekte?

Er zijn verschillende manieren om je als ondernemer te verzekeren van een inkomen bij ziekte. Bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een vrijwillige verzekering bij het UWV of een broodfonds.

Maak de keuze die het best past bij jouw levensfase

Iedere keuze heeft zijn voor- en nadelen. Sommige mensen vinden de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hoog en sparen dat geld liever. Maar wat als het noodlot je treft én het inkomen van alleen je partner ontoereikend is? Stel je hebt €1000 per maand nodig gedurende 30 jaar tot aan je pensioen. Dan is het tekort €360.000. Zulke grote bedragen, daar kun je niet tegenop sparen. Een Broodfonds is een voordeliger alternatief. De giften uit dit fonds zijn tijdelijk. Misschien geeft dit je de tijd die je nodig hebt om na te denken hoe om te gaan met de periode daarna.

Masja en haar partner kiezen voor een particuliere arbeids­ongeschikt­heids­ver­zekering. Ze hebben spaargeld waarvoor op korte termijn geen bestemming is. Hierdoor is een extra eigen risicotermijn mogelijk waarmee ze op de premie besparen. Masja kiest voor een basis verzekerd bedrag aangevuld met een bedrag tot de kinderen op eigen benen staan. We rekenen alles door en kijken of er recht is op toeslagen. Zo weten Masja en haar partner precies hun inkomen wanneer Masja ziek wordt.

Soms neem je risico’s. Soms voelt een vangnet beter. Maak de keuzes die passen bij je levensfase.  Samen met je partner.

Erika van Hulst

Erika van Hulst begeleid ondernemers en particulieren die hun financiële mogelijkheden willen overzien en willen weten welke keuzes ze kunnen maken. Samen zorgen we ervoor dat je weet wat je doet en dat je kiest wat bij jou past.

Dit leidt ertoe dat je overziet wat de impact is van de beslissingen die je neemt. Duidelijk is wat je financieel te wachten staat. Je houdt het heft in eigen hand. Je gaat met een gerust gevoel verder.

Vrijblijvend adviesgesprek

Hoe zet jij je geld het beste in? Welke keuze maak jij om je verstand en gevoel op één lijn te krijgen?

 

Wil je een keertje samen sparren?

Meld je aan voor vrijblijvend telefonisch adviesgesprek (30 minuten en gratis)