Familie, geld en testament…
een mijnenveld

Maak keuzes met je hoofd én je hart

“Onze zoon wil ons niet meer zien, nou dan hoeft hij ook niks van ons te erven“, zegt Hendrikje (74) boos. Samen met haar man Gerard vertelt ze over hun zoon Mark. Waarom belt hij niet een keer? Waarom komt hij niet op de verjaardagen? Waarom reageert hij niet op hun e-mails? Zou het wel goed met hem gaan? Ze willen contact, zoals ze ook met de andere kinderen hebben. Met hun dochters gaat dat zo vanzelfsprekend, maar niet met Mark, wat ze ook proberen. 

Hendrikje en Gerard voelen zich machteloos en boos. Slapeloze nachten hebben ze ervan en ze voeren eindeloze gesprekken met de andere kinderen. Ze zijn bij zichzelf te rade gegaan, ze komen er niet uit en draaien in kringetjes rond. Het liefst gooien ze nu zelf de deur helemaal dicht. Rust in het hoofd. Op tv hoorden ze iets over onterven, maar het blijft knagen.

Altijd als eerste op de hoogte?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alle blogs in je mailbox nog voor ze op deze website verschijnen.

Advies over je testament

Geld is emotie

Mensen zijn sociale wezens. Je hebt anderen nodig om contact te maken. Maar wat te doen als dit contact niet lukt? Blijf je dan boos op de barricades zitten? Of zin je op wraak? Geld is emotie. Geld en emotie kan een explosief mengsel worden. Wil je dit? Wat is je doel? Wil je je eigen gelijk of wil je de harmonie bewaren in je gezin?

Erfrecht zonder testament

Wanneer je overlijdt en je hebt zelf niets geregeld, is het wettelijk erfrecht van toepassing.

Wie zijn de wettelijke erfgenamen?

Wettelijk erfrecht regelt dat je erfenis naar je bloedverwanten gaat. Dat zijn in eerste instantie je kinderen. Aanvullend hierop is je partner ook je erfgenaam, mits je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Samenwoners erven dus niet van elkaar volgens het wettelijk erfrecht.

Wat erven de wettelijke erfgenamen?

Je erfgenamen krijgen volgens de wet ieder een gelijk deel. Betekent dit nu dat de kinderen bijvoorbeeld een deel van het saldo van je bankrekening krijgen? Nee. In het wettelijk erfrecht gaan alle zaken/goederen naar de langstlevende partner. Je partner hoeft dus niet het huis, inboedel of het banksaldo meteen te delen met je kinderen. 

Jouw erfenis wordt gewaardeerd in geld. Voor een bankrekening is dit eenvoudig: het gaat om jouw aandeel in het banksaldo. Heb je samen met je partner een woning, dan gaat het om de WOZ-waarde van de woning. Je partner krijgt de woning, inboedel, auto en bankrekeningen en je kinderen krijgen een vordering in geld op je partner. Meestal is deze vordering pas opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende partner.

Erfrecht met testament

De voordelen van een testament

Met een testament kun je afwijken van het wettelijk erfrecht. Hierin kun je bijvoorbeeld je kleinkinderen een legaat geven en daarmee optimaal gebruik maken van de fiscale vrijstellingen voor erfbelasting. Je kunt een goed doel benoemen. Of je partner met wie je samenwoont. 

Je kunt ook bepalen dat jouw erfenis privé blijft waardoor bijvoorbeeld je kind jouw erfenis niet hoeft te delen met een toekomstige (ex-)partner in geval van scheiding. Je kunt zelfs vastleggen wat er moet gebeuren met het deel van je erfenis dat je erfgenaam niet opmaakt. Dat is over je graf heen regeren, maar kan zeer relevant zijn als je bijvoorbeeld een gehandicapt kind hebt.

Wat kan er niet met een testament

Je kunt echter niet alles regelen in je testament. Het is niet mogelijk je eigen kind geheel te onterven. Dat gaat de wetgever te ver. Je kind houdt altijd recht op ten minste de helft van het deel wat het normaal van je zou erven. Dat heet de legitieme portie.

Maak bewust een keuze in je nalatenschap

Wat wil je nalaten? Of wil je juist wat meegeven? Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Wat is de impact op de relaties tussen je erfgenamen als je één van hen minder geeft? Een ander woord voor testament is ‘laatste wil’ of ‘wilsbeschikking’. Oftewel: je laatste woord. Je kunt er nooit meer over praten of een nuance plaatsen. Je erven hebben het ermee te doen, letterlijk en figuurlijk. Zij moeten samen verder met wat jij nalaat. Of na-laat. Belangrijk om hierin zorgvuldige keuzes te maken.

Hendrikje en Gerard voelen zich boos en gefrustreerd. Ze willen zo graag contact met hun zoon en dat lukt niet. Maar ze besluiten die boosheid niet te willen doorgeven: in hun testament krijgt ieder kind een gelijk deel. Daarnaast besluiten ze hun dochters te belonen voor alle hand- en spandiensten die zij voor hen verrichten. Op deze manier voelt hun testament in balans.

De keuzes die jij maakt, hebben invloed op je omgeving. Ook wanneer jij er niet meer bent. Onderschat de impact niet. Wat wil jij nalaten? Maak keuzes met je hoofd én met je hart.

Erika van Hulst

Erika van Hulst begeleid ondernemers en particulieren die hun financiële mogelijkheden willen overzien en willen weten welke keuzes ze kunnen maken. Samen zorgen we ervoor dat je weet wat je doet en dat je kiest wat bij jou past.

Dit leidt ertoe dat je overziet wat de impact is van de beslissingen die je neemt. Duidelijk is wat je financieel te wachten staat. Je houdt het heft in eigen hand. Je gaat met een gerust gevoel verder.

Vrijblijvend adviesgesprek

Hoe zet jij je geld het beste in? Welke keuze maak jij om je verstand en gevoel op één lijn te krijgen?

 

Wil je een keertje samen sparren?

Meld je aan voor vrijblijvend telefonisch adviesgesprek (30 minuten en gratis)